Bugün gerçekleştirdiğimiz Webrazzi E-Ticaret 2018 konferansımızda e-ticaret ödeme sistemlerinin dönüşümü adlı bir sunum yapan İş Bankası kartlı ödeme sistemleri bölüm müdürü Serkan Uğraş Kaygalak, e-ticaret sektörü ve İş Bankası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Dijitalleşmenin en fazla yaşandığı alanın e-ticaret sektörü olduğunu belirten Uğraş Kaygalak, Paypal, Amazon ve eBay gibi firmaların e-ticaret sektörüne ivme kazandırdığının da altını çizdi. Bankalar açısından en önemli konun ise ödeme olduğunu belirten Uğraş Kaygalak, hem ülkemizin hem de dünyanın ödeme sistemleri ile ilgili detaylar paylaştı.
Kartlı ödemeler yüzde 85 oranında
Çin’in 672 milyar dolar ile dünyanın en büyük e-ticaret pazarı olduğunu belirten Serkan Uğraş Kaygalak, Çin’i 340 milyar dolar ile ABD ve 99 milyar dolar ile İngiltere’nin takip ettiğini paylaştı. E-ticaretin toplam ticaretteki payına baktığımızda ise Çin yüzde 17,1 ile lider durumundayken, ülkemiz 3,6 seviyelerinde.
E-ticaretin fiziksel dünyaya oranla iki katı hızlı büyüdüğünü beliren Serkan Uğraş Kaygalak, e-ticaret alanında en çok kullanılan ödeme sisteminin yüzde 53 ile kartlı ödemeler olduğunu da paylaştı. Şu an için yüzde 18 ile ikinci sırada yer alan e-Cüzdan ödemelerinin ise 2021 yılında yüzde 46 seviyelerine çıkarak liderliği alması bekleniyor.
Dünya genelinde yüzde 53 olan kartlı ödemeler ülkemizde ise yüzde 85 olarak karşımıza çıkıyor. Kartlı ödemeleri ise yüzde 11 ile kapıda ödeme ve yüzde 4 ile havale / EFT takip ediyor. Yurt dışında hizmet veren hesaptan ödeme yöntemleri, yerel kart şemaları ve cüzdanlarla birlikte çalıştıklarını da dile getiren Serkan Uğraş Kaygalak, İş Bankası’nın Sofort, iDeal, Mybank, Alipay, Qiwi, WechatPay, BanContanct ve Elo gibi çözümler ile entegre bir şekilde çalıştığını belirtti.
31 Ocak düzenlemesi e-ticaret alışverişlerini etkilemedi
2017 yılında 26,1 milyar TL hacme ulaşan İş Bankası, toplamda 78 milyon adet işlem gerçekleştirdi. En çok işlem 24 Kasım yani Black Friday gününde gerçekleşirken, gün boyunca 516 bin 840 işlem gerçekleşti. Saatlere bakıldığında ise hafta içi yapılan işlemlerin yüzde 50’si 13:00 – 20:00 arasında gerçekleşirken hafta sonu yapılan işlemlerin yarısı ise 17:00 – 01:00 saatleri arasında gerçekleşti.
31 Ocak tarifinde gerçekleşen Banka ve kredi kartlarının e-ticarette kullanımı için onay düzenlemesinin sektörü nasıl etkilediğini de paylaşan Kaygalak, reddetme oranlarının arttığını fakat bu artışın günlük ortalama e-ticaret alışveriş adedini etkilemediğini belirtti.
2017 yılının Aralık ayında 1,04 milyon olan günlük ortalama e-ticaret alışveriş adedi, Ocak ve Şubat aylarında 1,09 olarak seyretti. Aralık ayında toplamda 286 milyon TL‘lik e-ticaret alışverişi yapılırken, Ocak ayında 323 milyon, Şubat ayında ise 303 milyon TL alışveriş yapıldı.